26 Şubat 2017 Pazar

Pierre Loti Tepesi

    Gidelim Görelimİstanbul > Pierre Loti Tepesi
İstanbul Eyüp'te, denizden yaklaşık 55 metre yüksekte bulunan, teleferikle de çıkabileceğimiz; Haliç'in doyumsuz manzarasını çayımızı yudumlarken izleyebileceğimiz bir yerdir Pierre Loti Tepesi. Biraz kulak versek, adı buraya verilen Pierre Loti'nin 140 yıl önce, yeşil gözlü Çerkez güzeli Aziyade'ye olan aşkını, tam da burada ölümsüzleştirdiği anlara tanıklık edebiliriz.

Asıl adı Louis Marie Julien Viaud olan bir Fransız yazardır Pierre Loti. Tahiti ziyareti esnasında kendisine takılan Loti isimli Pasifik çiçeğinin adını çok sevip, eserlerinde bu adı kullanmıştır. Doğu hayranı ama asıl önemlisi Türk dostu olarak ünlenen Pierre Loti, Osmanlı ve Cumhuriyet yıllarında hem hükümet hem de halk tarafından sevilip iltifat görmüştür.

Denizcilik okulu sonrası görev aldığı eğitim gemisinin İzmir'e gelmesiyle Türkler'le tanışmış, 7 kere Türkiye'ye gelip uzun yıllar ikamet etmiştir. Özellikle Eyüp Sultan sırtlarından Haliç'i ve İstanbul'u seyretmeyi çok seven Pierre Loti'nin, buradaki bir kıraathaneye sık sık gelip, Aziyade romanını burada yazdığı anlatılmaktadır.

Pierre Loti, Trablusgarp ve Balkan savaşları yıllarında özellikle Sevr Anlaşması ve Ermeni meselesi konularında Türkleri müdafaa eden eserler yayınlamış; I.Dünya Savaşı'nın hemen öncesinde Osmanlı hükümetine mektup yazarak Batılı devletlerin Osmanlı'yı parçalamak istediğini, savaşa girilmemesi gerektiğini belirtmiştir. Milli Mücadele yıllarında Anadolu'daki direnişe destek vermiş, hatta ülkesi Fransa'yı işgalci olmakla ağır bir şekilde eleştirmiştir. Konuşmalarında ve eserlerinde Türkleri seven ve müdafaa eden bu tavrı nedeniyle Batı'da özellikle ülkesinde zaman zaman ağır hakaretlere maruz kalan Pierre Loti, tam aksine Türkiye'de büyük sevgi ve saygı görmüştür. Öyle ki; Ağustos 1913'teki İstanbul'a son gelişinde, büyük bir törenle karşılanmış, padişah Sultan Mehmet Reşat kendisini sarayda kabul ederek görüşmüştür. 9 yıl sonra, İstanbul'da Pierre Loti Cemiyeti kurulmuş, günler düzenlemiş; 1921'de TBMM'den bir heyet, ölümünden 2 yıl önce, felçli yatağında ziyaret ettikleri Loti'ye İstanbul Fahri Hemşirelik beratını takdim etmişlerdir. 1950'de, doğumunun 100.yılında İstanbul Belediyesi tarafından hem Aziyade'nin yazıldığı kahveye, hem de bir süre oturduğu Fatih Divanyolu'ndaki evine yakın bir caddeye adı verilmiştir.

Pierre Loti Tepesini Pierre Loti'siz anlatmak, tatsız tuzsuz bir yemek gibi olurdu. Gidip görmeden, bir çayını içmeden, Haliç'i İstanbul'u seyretmeden, Aziyade'nin sayfalarında o büyük aşkı hissetmeden bu yazıyı, yahut buna benzer onlarca yazı okusanız kifayetsiz kalır..

Gidip görmek lazım... 


Gidip görülecek nice güzellikler vardır..

Galata'nın utangaç, ihtiyar delikanlısı Galata Kulesi

Güzeller güzeli Kız Kulesi 

Dünyanın 8. harikası Ayasofya


6 yorum:

  1. Aziz İstanbul'un en güzel tepelerinden biri.Gerçekten de insan bunu bildiği halde bu eşsiz nimetlerden nasiplenmek için pek bir şey yapmaz.Ama böyle güzel yazıları okuyunca ilk fırsatta gidip bir yandan çayımızı yudumlayıp bir yandan eşsiz Haliç'i seyredelim istiyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah. Tez zamanda gidip görmenizi dilerim.

      Sil