21 Şubat 2018 Çarşamba

Topkapı Sarayı: Dünyanın 300 Yıl Yönetildiği Yer

    Gidelim GörelimİstanbulTopkapı Sarayı

Topkapi Palace
Topkapı Sarayı


Topkapı Sarayı


İstanbul'un fethinden 19.yüzyılın ortalarına kadar yaklaşık 400 yıl boyunca; Osmanlı İmparatorluğu'na yönetim, eğitim ve sanat merkezi olarak hizmet veren Topkapı Sarayı, Fatih Sultan Mehmet'ten Sultan Abdülmecid'e kadar aileleri, yardımcı ve hizmetkârlarıyla birlikte 24 padişaha ikâmetgâh olmuştur.

Devlet idaresindeki 400 yılın ilk yarısı, Osmanlı'nın en güçlü olduğu ve dünyaya hükmettiği dönemdir. İlk yarısındaki kadar etkin olmasa da kalan yarısında da Topkapı Sarayı'nın; dünyanın siyasi, askeri ve ekonomik kaderindeki belirleyici rolü dikkat çekicidir. En zayıf olduğu son yüz yılı hariç tutarsak, Topkapı Sarayı için dünyanın 300 yıl yönetildiği yer demek yanlış olmaz.

700 bin m²'lik bir alan üzerine kurulmuş olan Topkapı Sarayı'nın, günümüze yaklaşık 80 bin m²'lik kısmı ulaşmıştır. Mimari yapıları, koleksiyonları ve yaklaşık 300 bin arşiv belgesi, onu dünyanın en önemli ve zengin, aynı zamanda en büyük saray müzelerinden biri yapmıştır.

Topkapi Palace
Topkapı Sarayı

Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethinden sonra yapımına başlanan Topkapı Sarayı, zaman içinde ihtiyaç nedeniyle farklı padişahlar tarafından çeşitli ilavelerle genişletilmiş, 1840'da Sultan Abdülmecid'in yaptırdığı Mecidiye Köşkü'yle mevcut halini almıştır. 

19. yüzyılın ikinci yarısında Sultan Abdülmecid'in yaptırdığı Dolmabahçe Sarayı'na taşınana kadar hanedan mensupları ve devlet erkânına hizmet veren Topkapı Sarayı, 3 Nisan 1924'te Mustafa Kemal Atatürk tarafından, halkın ziyaretine açılmak üzere müzeye dönüştürülmüştür.


Topkapi Palace
Topkapı Sarayı

Topkapı Sarayı ana hatlarıyla; abidevi üç kapı (Bâb-ı Hümâyun, Bâb-üs Selam ve Bâb-üs Saâde), dört avlu (Alay Meydanı, Divan Meydanı, Enderun Avlusu ve 4.Avlu) ve bu avluların etrafındaki mimari yapılardan oluşmaktadır. Has Oda (Kutsal Emanetler Dairesi), Harem ve Aya İrini Kilisesi günümüzde Topkapı Sarayı'nın en çok ilgi gören ve ziyaret edilen bölümleridir.


Topkapi Sarayi - Hirka-i Saadet Dairesi
Topkapı Sarayı - Hırka-i Saadet Dairesi

Topkapı Sarayı Has Oda (Kutsal Emanetler Dairesi), günümüzde Kutsal Emanetlerin sergilendiği bölümdür. Bu emanetlerin arasında yer alan Hz.Muhammed'in hırka-i şerifinden dolayı Hırka-i Saadet Dairesi olarak da adlandırılmaktadır.

Topkapı Sarayında koruma altında tutulan ve bir kısmı sergilenen Mukaddes Emanetlerin en önemlileri arasında Hz.Muhammed'in mübarek ayak izleri, sakalı, hırka-i şerifi, Uhud Savaşı'nda kırılan dişinin saklandığı mahfaza, mektupları, oku ve kılıcı yer almaktadır. Diğer peygamberlere ve ashabına ait emanetlerin arasında ise Hz.İbrahim'in tenceresi, Hz.Musa'nın asası, Hz.Davud'un kılıcı, Hz.Yusuf'un cübbesi, ashaba ait kılıçlar ile Hz.Fatma'ya ait gömlek, hırka, seccade ve sandık bulunmaktadır.


Topkapi Palace - Harem - Hünkar Sofasi
Topkapı Sarayı - Harem - Hünkar Sofası

Topkapı Sarayı Harem; padişah, valide sultan, padişah kadınları, çocukları, kız ve erkek kardeşleri ile hizmetli cariyelerin ve Harem'in koruyucusu Kara Ağaların yaşadıkları, hanedanın özel ve yasaklanmış yeri olan yapılar topluluğudur. Her padişah döneminde yapılan eklemelerle genişleyen Harem'de günümüzde yaklaşık 300 oda, 9 hamam, 2 cami, 1 hastane 1 çamaşırlık ve çok sayıda koğuş bulunur.


Hagia Eirene
Aya İrini

Topkapı Sarayı' nın 1.avlusunda yer alan Aya İrini Kilisesi; gerek Osmanlı tarihi boyunca kullanılan, gerekse de savaş ganimeti olarak ele geçirilen askeri teçhizattan oluşan ve 1846'da düzenlenen koleksiyonuyla İstanbul'un ve Türkiye'nin ilk müzesi sayılmaktadır.


Günümüze ulaşamamış kapıları da sayıldığında Topkapı Sarayının kapıları toplam 13 civarındadır. Bugün ayakta olan âbidevî kapıları 3 tanedir: Bâb-ı Hümâyun, Bâb-üs Selam ve Bâb-üs Saâde.

Topkapı Sarayi Kapilari - Bâb-i Hümâyun
Bâb-ı Hümâyun

Bâb-ı Hümâyun; Ayasofya'nın denize bakan tarafında, Saray'ın dışarıya açılan ana giriş kapısıdır.


Topkapi Sarayi Kapilari - Bab-us Selam
Bâb-üs Selam

Bâb-üs Selam; Topkapı Sarayı'nın esas girişi olan, Orta Kapı olarak da adlandırılan ve Saray'ın ikinci avlusuna geçişi sağlayan kapıdır.



Topkapi Sarayi Kapilari - Bab-us Saade
Bâb-üs Saâde

Bâb-üs SaâdePadişahın özel ikâmetgâhının girişi olan, Akağalar Kapısı veya Arz Kapısı olarak da adlandırılan ve Saray'ın özel kısımlarına ve üçüncü avlusuna geçişi sağlayan kapıdır.


Topkapı Sarayı Müzesi - Saray Mutfakları
Topkapı Sarayı Müzesi - Matbah-ı Amire

Topkapı Sarayı'nın müze gibi ziyarete açılması Sultan Abdülmecid döneminde, İngiliz elçisine Sarayın gezdirilerek hazinedeki eşyaların gösterilmesiyle başlamıştır. Daha sonra Topkapı Sarayı Hazinesi'ndeki eski eserlerin yabancılara ve Türk ileri gelenlerine gösterilmesi bir gelenek halini almıştır.
Topkapı Sarayı Müzesi - Saray Mutfakları
Topkapı Sarayı Müzesi - Matbah-ı Amire

1919'da İstanbul'un işgal edilmesiyle ziyarete kapatılan Topkapı Sarayı, Cumhuriyet’in ilânının ardından 3 Nisan 1924 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk'ün isteğiyle müze haline getirilmiş ve 1927'de bazı bölümleriyle, 1934'te ise tamamen halkın ziyaretine açılmıştır.


Topkapi Palace
Topkapı Sarayı


Cankurtaran Mah. 34122 Fatih - İSTANBUL
Tel(212) 512 0480
Faks: (212) 528 5991
ePostatopkapisarayimuzesi@kulturturizm.gov.tr


Topkapi Palace
Topkapı Sarayı

Topkapı Sarayı..

Dünyanın en önemli ve zengin, aynı zamanda en büyük saray müzelerinden..

600 yıllık tarihi boyunca üç kıtada, etki alanlarıyla birlikte yaklaşık 24 milyon km² genişliğe ulaşmış ve dünyaya hükmetmiş Osmanlı İmparatorluğu'nun merkezi, aynı zamanda hanedanın ikâmetgâhı..

Tanık olduğu; henüz anlatılmamış, tarih kitaplarına girmemiş sayısız hikayeyi kulağımıza fısıldamak için bizi bekliyor...


İstanbul Hava Durumu:


ISTANBUL ISTANBUL




İlginizi çekebilecek diğer yazılar:


Topkapi Palace Entrance Fee, Visiting Hours
Topkapı Sarayı
Giriş Ücreti, Ziyaret Saatleri
Topkapi Sarayi Nerede Nasil Gidilir
Topkapı Sarayı
Nerede, Nasıl Gidilir


Topkapı Sarayı - Hırka-i Saadet Dairesi
Topkapı Sarayı - Has Oda
Hırka-i Saadet Dairesi
Ayasofya Müzesi - İstanbul
Ayasofya
1500 Yıllık Mâbed

Dolmabahce Palace Entrance Fee, Visiting Hours
Dolmabahçe Sarayı
Giriş Ücreti, Ziyaret Saatleri
Yerebatan (Basilica) Cistern's Entrance Fee, Visiting Hours
Yerebatan Sarnıcı
Giriş Ücreti, Ziyaret Saatleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder