18 Şubat 2017 Cumartesi

Galata Kulesi: İhtiyar Delikanlı

    Gidelim GörelimİstanbulGalata Kulesi

Galata Tower
Galata Kulesi



Galata Kulesi


Dünyanın en eski kulelerinden. İstanbul'un itfaiye gözetleme baş memuru. Kız Kulesi'ne aşık, utangaç... Galata'nın ihtiyar delikanlısı...

66.90 metre yüksekliğindeki Galata Kulesi, takma kanatlarla mekanik olarak uçmayı başaran ilk insan Hezarfen Ahmet Çelebi'nin bu tarihi uçuşuna ev sahipliği yapmıştır.

Galata Tower
Galata Kulesi


Galata Kulesi Nerede


Galata Kulesi İstanbul'da Karaköy'ün hemen yanı başındaki Galata semtindedir. Galata Kulesinin çatısında 360° İstanbul manzarası vardır. Özellikle Tarihi Yarımada, İstanbul Boğazı ve Haliç manzarasının gecesi ayrı gündüzü ayrı güzelliktedir.


Galata Kulesi Nasıl Gidilir


Galata Kulesine gitmenin en hızlı ve pratik yolu, Hacıosman-Yenikapı (M2) metrosudur. Şişhane durağında inip Galata Kulesine biraz yürümeniz gerekir. Eğer nostaljik bir yolculuk dilerseniz, aynı metronun Taksim durağında inip, tarihi tramvayla son durağa kadar gitmeniz, sonra biraz yürümeniz gerekir.


Galata Kulesi Ulasim
Galata Kulesi Ulaşım

Galata Kulesine metrobüsle gidecekseniz, Taksim metrosu olarak da bilinen yine aynı metroya aktarma yapmanız gerekir. 

Belediye otobüsü seçeneğini kullanacaksanız Şişhane'den geçen otobüslere binmeniz, Şişhane metro çıkışına en yakın olan Şişhane 2 ya da 3 otobüs duraklarından birinde inip, yürümeniz gerekir. 

Galata Kulesine Bağcılar-Kabataş tramvayı ile ya da belediye otobüsüyle Karaköy üzerinden gidecekseniz, Karaköy durağında inip, Vakıfbank Karaköy Şubesi'nin yanındaki sokaktan 300 m kadar dar ve merdivenli yokuşları tırmanmanız gerekir. Ya da Kabataş'ta inip, füniküler ile Taksim'e çıkabilir, sonrasında yukarıdaki Taksim seçeneklerden birini kullanabilirsiniz. 

Galata Kulesine aracınızla gitmenizi pek tavsiye etmem. Galata Kulesi maalesef binaların ve tek şeritli daracık sokakların arasında sıkışıp kalmıştır. Eğer Karaköy ya da Galata Köprüsünden geliyorsanız, kuş uçuşu çok kısa olmasına rağmen epeyce bir mesafe katetmeniz gerekir. Ayrıca yoğun trafik ve tek yönlü sokaklarda kaybolma durumu keyfinizi kaçırabilir. Aracınızı, Galata Kulesi'nin çevresindeki otoparklardan birine bırakabilirsiniz.

Galata Tower
Galata Kulesi


Galata Kulesi Ziyaret Saatleri


Galata Kulesi Müzesi'ne girişler 08:30'da başlamaktadır. Gece 00:00'a kadar gezilebilen Galata Kulesi haftanın her günü ziyarete açıktır.



Galata Kulesi Giriş Ücreti


Galata Kulesi giriş ücreti 2021 Ağustos döneminde 100 TL olarak belirlenmiştir.

Öğretmen, 18 yaş altındaki ilk ve orta öğrenim öğrencileri; sanat tarihi, arkeoloji ve müzecilik bölümlerinde öğrenim gören üniversite öğrencileri ve 65 yaş üstü ziyaretçilerden giriş ücreti alınmamaktadır. 

Müze Kart geçerlidir. Müze kart alarak hem Galata Kulesi Müzesi'ni hem de TC Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne bağlı 300'den fazla müze ve örenyerini bir yıl boyunca sınırsız ziyaret edebilirsiniz.


Galata Tower
Galata Kulesi


Galata Kulesi Restaurant


29 yıldır Ünal Kardeşler Varisleri Ortaklığı'nın işlettiği Galata Kulesi Restaurant, 16 Nisan 2013'te İBB'ye bağlı bir kuruluş olan Beltur'a devredilmiştir. 8.kattaki restaurant ve 9.kattaki, içinden geçilerek seyir terasına geçilen kafeterya tamamıyla yenilenerek, restaurantın kapasitesi 68 kişiden 100 kişiye çıkarılmıştır.

13 Mayıs 2019'da Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne devredilmesi ve Temmuz 2020'de başlayan restorasyon çalışmalarıyla Galata Kulesinin restaurant ve kafeterya işlevi sona ermiştir.

Galata Tower
Galata Kulesi


Galata Kulesi İletişim 


AdresBereketzade Mahallesi Galata Kulesi 34421 Beyoğlu - İstanbul
Telefon: (212) 245 4141
ePostagalatamevlevihanesi@kultur.gov.tr


Galata Kulesi Hikayesi


Rivayet odur ki Galata Kulesi, güzeller güzeli Kız Kulesine aşıktır. Ne yazık ki Kız Kulesinin bu aşktan haberi yoktur, Hero ve Leandros’un matemini tutmaktadır. Galata Kulesi Hezarfen Ahmet Çelebi’yle mektup bile gönderir Kız Kulesine. Ama bu mektup ona ulaşır mı, bu aşktan haberi olur mu bilinmez. Bir de, hemen karşı tepedeki Beyazıt Yangın Kulesinin, Galata Kulesinin efsane olmuş bu aşkını kıskandığı anlatılır. 

Günümüzde, özellikle gençler arasında, Galata Kulesine ilk çıkılan kişiyle evlenileceği inancı vardır. Bu efsaneye inanıp, kuleye ilk çıktığı kişiyle evlenen var mıdır, bilinmez.

Galata Tower
Galata Kulesi


Galata Kulesi Tarihi


Günümüzden yaklaşık 1500 yıl önce, 528 yılında Bizans İmparatoru Anastasius tarafından yaptırılan Galata Kulesi, Haçlı Seferleriyle ağır tahribat görünce Cenevizliler tarafından İstanbul’un en yüksek binası olarak yeniden yapılması için tam 150 yıl beklemiştir. Aradan 100 yıl daha geçince Galata Kulesinin boyu biraz daha yükseltilmiştir.

Fatih'in İstanbul'u fethiyle Osmanlılara geçen Galata Kulesi, 1509 Büyük İstanbul Depremi ve bir çok yangınla ağır tahribat görmüş, hemen her yüzyıl tamir edilerek yenilenmiştir. 1875 yılında bir fırtınada külahı devrilen Galata Kulesi, 1960 yılında duvarlarındaki çatlaklar nedeniyle halka kapatılmış, 1964-1967 yıllarında tamir edilmiştir.

Galata Tower
Galata Kulesi

13 Mayıs 2019'da İBB'den alınıp Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne devredilen Galata Kulesi'nde Temmuz 2020'de restorasyon çalışmaları başlamıştır. Sonradan eklenen betonarme unsurlarla birlikte restaurant ve kafeterya kaldırılarak, İstanbul'un düşman işgalinden kurtuluş günü yıl dönümünde, 6 Ekim 2020'de müze olarak yeniden açılmıştır.

Yaklaşık 100 gün süren restorasyon çalışmaları kapsamında binanın elektrik sistemi tamamen yenilenmiştir. 1000 tonluk betonun sökülmesiyle hafifletilen kulenin taş duvarları organik bir malzeme olan Horosan Sıva Harcı ile kaplanarak güçlendirilmiş, böylece bina depreme daha dayanıklı hale getirilmiştir. Kulenin alt katlarında arkeolojik eserlerin bulunduğu geçici sergi alanları ve İstanbul'un turistik yerlerini gösteren ışıklı maket eklenmiştir. Öte yandan 8.katın tavanındaki avize ve beton tavan kaldırılarak Galata Kulesi'nin külahının içerden görülebilmesi sağlanmıştır. Külahın iç cephesine İstanbul'un fethinden sonrasına ait bir resmin gravürü giydirilmiştir.


Galata Tower
Galata Kulesi


Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nde Uludağ'dan rahatlıkla görülebildiği belirtilen 15 asırlık Galata Kulesi, tarih boyunca Fener Kulesi, Galata çevresindeki surlarla bölgenin güvenliğinin sağlanması, Kasımpaşa tersanelerinde çalıştırılan forsa isimli savaş esiri Hristiyanların barınağı, rasathane, yangın gözetleme kulesi ve son olarak 1918 yılında tepesine yerleştirilen tayimbol isimli cihazla gemiler için saat kulesi görevlerini üstlenmiştir. Galata Kulesinin şüphesiz ki en önemli görevi, kendi imal ettiği tahta kanatlarıyla, Üsküdar-Doğancılar Meydanı’na kadar uçacak olan Hezarfen Ahmet Çelebi'yi, yavrusuna uçmayı öğreten kartal gibi İstanbul semalarına salmasıdır.


Galata Kulesi Şiirleri


Galata Kulesi.. Yüzlerce yıldır tepeden seyrettiği İstanbul manzarası ile sarhoş olan, yaşamı boyunca başına gelmedik dert kalmayan; yanan, şapkası uçan, eli kolu kırılan bir İstanbul aşığı, bir gazi, kıdemli ve çilekeş İstanbullu..

Bu çilekeş İstanbullu, bir çok şâiri de etkilemiştir. Attilâ İlhan'ın Yangın Gecesi bunlardan biridir. Ama en yürek burkanı, Ümit Yaşar Oğuzcan'ın oğlu Vedat'ın 15 yaşında kuleden atlayarak canına kıymasıdır. Oğuzcan acısını Galata Kulesi şiirinde dile getirmiştir.

...
Bu geceyi bağırtan ben değilim
Bu geceyi bu bir yürek gibi buğulu
Bu uğultulu yangın gecesini
Rezil rezil bağırtan ben değilim
Gemiler kendileri bağırıyorlar
Galata kulesi kendiliğinden bağırıyor
Ben kendim bağırıyorum bilmeyerek
Haykırdığımın farkında olmayarak
Kirpiklerim bıyıklarım kavruluyorlar
Yangın hayallerime sokuluyor 
Attilâ İLHAN


6 Haziran 1973
Pırıl pırıl bir yaz günüydü
Aydınlıktı, güzeldi dünya
Bir adam düştü o gün Galata Kulesinden
Kendini bir anda bıraktı boşluğa
Ömrünün baharında
Bütün umutlarıyla birlikte
Paramparça oldu
Bir adam benim oğlumdu...
...
Ümit Yaşar OĞUZCAN


Galata Tower
Galata Kulesi



Söylemesek olmaz..
  • Tarihten birkaç cümle..
    • Galata Kulesinin alt kısmı Ceneviz, üst kısmı Osmanlı yapımıdır.
    • Galata Kulesine Bizanslılar Büyük Burç (Megalos Pyrgos), Cenevizliler ise İsa Kulesi (Christea Turris) ismini vermişlerdir.
  • Hezarfen'e selam olsun.. Hezarfen Ahmet Çelebi'den 385 yıl sonra ekstrem sporcusu Cengiz Koçak, Galata Kulesi'nin 36 metre yüksekliğinden serbest atlayış olarak bilinen base jump atlayışı yaptı. European Outdoor Film Tour (EOFT) Turkey'in etkinlikleri kapsamında yapılan atlayış 09.11.2017'de gerçekleşti. 7 aşamadan oluşan etkinliğin sonunda Hezarfen gibi Üsküdar'a geçmeyi deneyeceğini belirten Koçak, ilk aşama olan bu atlayışını Hezarfen'e selam olsun diyerek başlamış ve başarılı bir şekilde tamamlamıştır.


İstanbul Hava Durumu


ISTANBUL ISTANBUL



İlginizi çekebilecek diğer yazılar



Kız Kulesi: Mahzun Prenses

Dolmabahce Palace
Dolmabahçe Sarayı 

Topkapı Sarayı
Dünyanın 300 Yıl Yönetildiği Yer

Yerebatan (Basilica) Cistern's
Yerebatan Sarnıcı


2 yorum: