26 Ocak 2019 Cumartesi

Aya İrini Anıt Müzesi Giriş Ücreti, Ziyaret Saatleri

    Gidelim GörelimİstanbulAya İrini Anıt Müzesi Giriş Ücreti, Ziyaret Saatleri

Hagia Eirene Entrance Fee
Aya İrini Anıt Müzesi


Aya İrini Anıt Müzesi


Topkapı Sarayı' nın 1.avlusunda yer alan ve Aya İrini Kilisesi olarak da adlandırılan yapı Doğu Roma döneminde Ayasofya'dan sonra İstanbul'un en büyük ikinci kilisesiydi.

330 yıllarında eski bir tapınak üzerine ahşap olarak inşa edilen Aya İrini, Kutsal Barış anlamına gelmektedir. Çok yakın bir konumda bulunan kader arkadaşı Ayasofya ile birlikte tarihte iki büyük olayla, 532 yılındaki Nika ayaklanmasındaki yangın ve 740 yılındaki İstanbul depremiyle ağır tahribat görmüş, bu iki olay sonrasında yeniden yapılmıştır. Aya İrini'nin bugünkü yapısı Ayasofya ile birlikte 537 yılında Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından yaptırılmıştır.

Tipik bir Bizans yapısı olan Aya İrini Kilisesi, Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethiyle Osmanlılara geçmiştir. Osmanlı döneminde bir şehir fethedildiğinde çoğunlukla şehrin en büyük ibadethanesinin camiye çevrilmesi bir gelenek olmuştu. Bu gelenek, fethedilen Hıristiyan şehirlerinin hemen çoğunda uygulanmıştır. İstanbul'da en büyük kilise olan Ayasofya camiye çevrildiğinden birkaç istisna dışındaki diğer kiliseler gibi Aya İrini de hiçbir zaman camiye çevrilmemiştir. Bu yüzden yapısında da önemli bir değişiklik olmamıştır.


Hagia Eirene Entrance Fee
Aya İrini Anıt Müzesi


Osmanlı tarihi boyunca ganimet ve silah deposu gibi çeşitli amaçlar için kullanılan Aya İrini, savaş ganimeti olarak ele geçirilen askeri teçhizatın 1846'da sergilenmeye başlanmasıyla Osmanlının ilk müzesi olmuştur.

Sergilenen eserlerin 1875 yılında Çinili Köşke taşınmasına kadar müze görevini sürdüren Aya İrini1908 tarihinde ilk Askeri Müze olarak ziyarete açılmış ve bu işlevini 1930 yılına kadar sürdürmüştür. 1949'dan itibaren yeniden müze olarak ziyarete açılmıştır.

1973'ten beri birçok sanatsal etkinliğe ev sahipliği yapan Aya İrini, akustiği nedeniyle özellikle klasik müzik konserleri için tercih edilmiştir.


Hagia Eirene Concert
Aya İrini Anıt Müzesi


Aya İrini Anıt Müzesi Giriş Ücreti


Aya İrini giriş ücreti 2021 Ağustos döneminde;

TC ve KKTC vatandaşı olmayan ziyaretçiler 80 TL, 
TC ve KKTC vatandaşı ziyaretçiler 30 TL ödeyerek Aya İrini'yi ziyaret edebilirler.

Aya İrini öğrenci giriş ücreti 10 TL'dir.

Biletli refakatçisi eşliğindeki 6 yaş ve altındaki çocuklar için giriş ücretsizdir. 

Aya İrini ziyaretlerinde Müze Kart geçerli değildir.



Hagia Eirene Visiting Hours
Aya İrini Anıt Müzesi


Aya İrini Anıt Müzesi Ziyaret Saatleri


Aya İrini Anıt Müzesi, 09:00-18:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Bilet gişeleri 17:00'da kapanmaktadır.

1 Ocak ve 1 Mayıs ile Ramazan ve Kurban Bayramlarının birinci günü Aya İrini ziyarete kapalıdır. Ayrıca bakım, onarım ve temizlik çalışmalarının yapıldığı Salı günleri de müze kapalıdır. Bunun dışındaki günlerde müze ziyarete açıktır.


Hagia Eirene Map
Aya İrini Anıt Müzesi Harita


Aya İrini Anıt Müzesi Nerede


Aya İrini Anıt Müzesi, Topkapı Sarayı' nın 1.avlusunda yer almaktadır. Çevresindeki çok sayıdaki önemli eser, yürüme mesafesindedir.

Topkapı Sarayı (140 m), İstanbul Arkeoloji Müzesi (300 m), Ayasofya Camii (550 m), Yerebatan Sarnıcı (650 m), Gülhane Parkı (650 m), Sultan Ahmet Camii, Sultanahmet Meydanı ve Dikilitaş (750 m), Türk ve İslam Eserleri Müzesi (900 m) mesafededir.


Aya İrini Anıt Müzesi Adres


Topkapı Sarayı Avlusu, Sultanahmet 34122 Fatih - İSTANBUL

Tel(212) 512 0480
ePostaayairinimuzesi@kulturturizm.gov.tr




İstanbul Hava Durumu


ISTANBUL ISTANBUL



İlginizi çekebilecek diğer yazılar (Aya İrini'ye uzaklığı)


Chora Museum
Kariye Müzesi (7,7 km)

Istanbul Archaeology Museum
İstanbul Arkeoloji Müzesi (300 m)

Yerebatan (Basilica) Cistern's
Yerebatan Sarnıcı (650 m)

Museum of Turkish And Islamic Art
İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi (900 m)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder